| | Beskydy Velké Karlovice |
Pravidelné kurzy pečení valašských frgálů v Resortu Valachy.
DUBEN - LISTOPAD: sobota ČERVENEC - SRPEN: úterý, sobota
Účastníci si během tříhodinového kurzu pod vedením pekařky zkusí celý postup a zhotoví si vlastní frgál, který si odvezou domů i s receptářem a zástěrou na památku. Dozví se také různé tipy a zajímavosti o historii a současnosti frgálu. Ten se na Valašsku dělá podle ustáleného výrobního postupu zřejmě již několik století. První písemné zmínky o něm pochází z roku 1826. Jedná se o unikání pekařský výrobek, který nemá v okolních zemích obdoby, v prosinci 2013 se proto stal produktem s chráněným zeměpisným označením, které uděluje Evropská komise. Pravý valašský frgál má průměr 30 centimetrů, váží zhruba 600 gramů a je s jednodruhovou náplní. Tou nejčastější bývají hrušky, tvaroh, mák a povidla, ale i jiné druhy ovoce a dokonce i zelí.
Resort Valachy se zabývá výrobou frgálů od roku 2013. Zásobuje jimi restaurace svých hotelů Lanterna, Horal, Galik a Pod Javorem, navíc je prodává i volně přímo „od pece“ kolemjdoucím turistům v Bistru Razula. Nově je dováží také do Zlína, do svého nového podniku Bistrotéka Valachy na Obchodním domě.
|